Přípravy na farmářský trh a zavírání zahrady jsou v plném proudu.
Loni jsme poprvé zkoušeli s dětmi šlapat zelí a nakládat do sklenic, což mělo velký úspěch.
Letos stačilo říct dětem, že budeme dělat zelí a všichni křičeli “HURÁÁÁÁ, já se tak moc těším paní učitelko!”
Na pomoc jsme tentokrát pozvali i děti z II.třídy - Kapiček.
Rozdíl byl akorát v kg- loňský rok jsme měli 6kg zelí, letos už 10kg!
Nakrouhané zelí se vysypalo do lavoru, nasypala se odvážená sůl, kmín a zamíchala se také cibule. Zelí se nechalo odležet a poté jsme společně s dětmi tlačili do sklenic.
Sklenice se uzavřou víčkem a zelí zraje ve sklenici cca 10 - 14 dní.
Rodiče, těšte se na zavírání zahrady a určitě se zastavte na farmářském trhu zakoupit si s láskou dělané domácí zelí.
Abychom dokázali využít červenou řepu z přecezeného sirupu z předchozího receptu a neplýtvali jídlem, rozhodli jsme se upéct řepové muffiny a také placky z červené řepy na slano.
Děti tak měly možnost vidět, jak se jedna surovina, která již byla využita na sirup, dá využít na další dva recepty a další dvě chutná jídla.
Muffiny děti dělaly úplně samy, pekly paní kuchařky v kuchyni a poté už všichni jen ochutnávali.
Po ochutnání muffinů, jsme se sešli s dětmi v kruhu, zopakovali ingredience a postup receptu a poté jsme pomocí emotikonů hodnotili.
Placky jsme nechali odležet v lednici.
Téma našeho TVP (třídního vzdělávacího plánu) je pohádka
“O veliké řepě” a proto jsme se na farmářský trh k zavírání zahrady rozhodli s dětmi udělat sirup z červené řepy.
Tento sirup byl využíván proti kašli, nachlazení a také při angíně.
Celkově zvyšuje naši imunitu, takže je to kvalitní podzimní a zimní prevence.
Také pomáhá lidem, kteří trpí chudokrevností a podporuje tak tvorbu červených krvinek.
My jsme společně s dětmi dělali rovnou dvojitou dávku.